Informare

Informare asupra intalnirilor de la libraria  Pavesiana  in perioada 28-30 .11.2014
Asociatia Bucuresti pentru Copii Dislexici  a avut marea onoare si bucurie de a primi suportul generous al dlui Prof. Philippe Roux, un expert francez cu o experienta extrem de vasta si de succes in domeniul tulburarilor specific de invatare de tipul dislexiei, disgrafiei, disortografiei  si altor tulburari associate.
Imi face placere  sa va transmit CVul domnului profesor impreuna cu adresa de email a domniei sale, pe care v-o pune la dispozitie pentru a-l putea contacta si a-i adresa eventuale  intrebari punctuale pe aceasta tema  .

Deoarece unii dintre dumneavoastra au participat la aceasta serie de intalniri ,iar altii, din binecuvantate pricini, nu,  imi revine sarcina de a va informa pe scurt despre felul in care s-au desfasurat aceste intalniri, urmand sa realizam si un material video din ceea ce a filmat in primele doua zile dl Cosmin Constantin ( caruia ii multumim pe aceasta cale ).
In prima zi au participat cateva reputate specialiste , care de ani de zile, chiar in absenta unor prevederi legale care sa sprijine copiii dislexici , au facut pionierat in Romania si au reusit in timp sa ajute in mod  direct (prin terapia de reabilitare)  sau indirect ,prin formarea unor tineri specialisti , acei copii care au avut norocul de a beneficia de acest sprijin  . Incurajator este faptul ca distinsele doamne , in ciuda atator  dezamagiri provocate de tergiversarea sine die a unor masuri la nivel national pentru corecta abordarea  aproblemelor legate de dislexie , si-au manifestat  sprijinul pentru activitatea asociatiei noastre si s-au aratat disponibilitatea de a demara proiecte in care sa fim si noi implicati.
Concret , este vorba despre o propunere venita din partea doamnelor  Magdalena Dumitrana si Beti Cioaca legata de realizarea unei grile de criterii in vederea  unui screening adresat  prescolarilor, fapt pentru care s-a propus o intalnire intre membrii ai Asociatiei Logopezilor  si ABCD . Dl Roux si-a aratat de asemenea disponibilitatea de a sprijini acest demers cu materiale legate de experienta din Franta . 
De asemenea am avut in prima zi si doua logopede  recent intrate  in domeniu, drele Alexandra Lupascu si Diana Popa , care ne vor sprijini in asociatie, atat in privinta activitatilor cu copiii cat si in consilierea parintilor care solicita o indrumare spre un consult de specialitate .  Dl Roux le va trimite si lor documentatie care sa le sprijine in activitate .
Dl Daniel Petre ne-a facut  surpriza de a-l invita pe dl director al scolii din Filipestii de Padure ,care a avut un foarte interesant schimb de opinii cu cei de fata legat de pozitia profesorilor si a scolii in general fata de elevii Dislexici. A intervenit si dna Veronica Niculescu , profesor si mama a unui copil dislexic .
Veronica s-a  oferit sa sprijine parintii din asociatie cu sfaturi legate de modul in care, chiar  in termenii legii actuale , se pot obtine conditii mai bune pentru aceasti copii in cadrul scolilor de masa .
Tin sa mentionez ca familia Petre a facut  deja un experiment reusit la scoala din Filipestii de Padure , unde a realizat prin forte proprii o dezbatere pe tema tulburarilor de scris –citit. Este remarcabil ce au facut acesti parinti si va invit , daca doriti sa vizionati materialul filmat cu aceasta ocazie . Filmul are cca 5 GB si este greu de trimis dar vom pastra o copie la dipsozitia dumneavoastra si , in masura interesului pe care  il  veti manifesta , incercam sa va parvina.
Vom face de asemenea si filmul intalnirilor cu dl Roux si , cu acordul domnieii sale, il vom multiplica pe CD uri pt a –l pune la dispozitia membrilor asociatiei. O vom ruga pe dna Mara Chiritescu , inegalabila noastra gazda de la Pavesiana , sa ne permita sa le lasam acolo pentru aputea fi luate de catre cei interesati . Avem o sustinere financiara din partea familiei Petre ( pentru care ii multumim ) astfel incat sa acoperim aceste costuri si sa va punem materialele la dispozitie gratuit).
Dna psiholog Monica Bolocan , in al carei cabinet se fac testari dupa cele mai moderne metode ( inclusiv testul WISC IV adaptat in Romania ) ne-a remis in urma acestei intalniri un pachet de propuneri  legate de masuri ce se pot intreprinde de catre asociatie , proiecte in care doreste sa se implice si sa atraga si alti colegi . Va atasez aceasta lista de subiecte , urmand ca dna Bolocan sa discute in detaliu cu ceilalti membri ai asociatiei care pot si doresc sa participe .
Rezultatele primei zile – 28.11-par incurajatoare, avem deja de partea noastra un grup solid de specialisti care ar putea „desteleni „ atat de inchistatul sistem romanesc  si ar crea niste modele de preventie,  depistare , si speram ( cu ajutorul unor programe de finantare evident ) si de interventie  care cu siguranta  ar putea fi urmate si de alti colegi din tara .
Contam si pe ceilalti specialisti logopezi, psihologi, profesori, invatatori , medici , consilieri scolari din asociatie pentru a  a se alatura acestui demers . Facem apel si la prietenele noastre din afara tarii pentru a ne sprijini cu informatii despre experienta din tarile in care  lucreaza .
Ni s-a promis si un sprijin de acest tip din partea dnei Francoise Crete , profesor logoped la Universitatea Montreal – despre acest subiect voi detalia mai tarziu.
Legat de partea de investigare – depistare – interventie – echipe pluridisciplinare, una dintre mamicile asociatiei, Dna Guna , s-a angajat sa faca demersuri la IOMC – Centrul de Sanatate Mintala ( unde seminarul tinut acum doi ani de dl Roux a avut efect, trezind un interes deosebit pentru tema dislexei ) pentru a se crea si acolo si o echipa pluridisciplinara . Premizele sunt bune.
Asa cum a mentionat dna Dumitrana , un screening ar putea sa puna in evidenta un numar mare de cazuri care vor trebui ulterior investigate serios si preluate pentru recuperare , deci demersurile noastre trebuie sa fie pe doua planuri : realizarea acestui screening , dar si incurajarea dezvoltarii unor echipe de specialisti .
Desigur ca misiunea asociatiei noastre este mai ales aceea de a informa publicul de orice fel asupra problemelor legate de dislexie, de aceea  ne vom implica in limita competentelor noastre , sprijinind specialistii cu informatii, contacte, eventuale programe de formare cu specialisti din tara si strainatate , dar putem participa in parteneriat si la proiecte mai ample , avand in vedere faptul  ca din fericire, pe langa parinti,  ABCD are deja un numar din ce in ce mai mare de profesionisti .
Legat de programele de formare va anunt ca avem oferta generoasa  a Institutului Francez de a ne sprijini prin punerea la dispozitie cu titlu gratuit , cand vom solicita acest lucru, a unei Sali de conferinte dotata cu aparatura multimedia , astfel  incat sa putem organiza simpozioane, mese rotunde, etc invitand specialisti din tara si din afara prin skype si reducand astfel costurile pe care le-ar implica asemenea evenimente . 
Ziua  a doua , 29.11,  destinata mai ales parintilor ,  a fost o zi plina in care prima parte a fost rezervata  prezentarii si explicarii asa numitului Decalog al copilului dislexic( atasat ), un instrument destinat scolii,  realizat in Franta  chiar in echipa dlui Philippe Roux si pe care il vom traduce , adapta si  pune la dispozitia parintilor ca o recomandare a asociatiei ABCD si avand girul dlui Roux.
 In partea  a doua dl profesor a prezentat profilul copilului dislexic  si s-a referit in continuare la relatia parinti-copii dislexici. Tema  avenit in intampinarea experientei  traite de parintii crae au participat impreuna cu copii lor la tabara de la Ighiu si unde domanele Bartok Eva si Kacso Erika au lucrat cu noi excat pe aceasta relatie . Se stie ca parintii copilului dislexic sunt atat de preocupati de (in) succesul lui scolar , se tranforma cel mai adesea in proefsorii propriului copil sui relatia fireasca familiala intre acestia sufera foarte mult. Ne-am amintit cu totii de experienta de la Ighiu si cate calitati  am reusit sa descoperim in acesti atat de nelaudati copii ai nostri, doar intr-o saptamana de lucru cu inimoasele doamne de al Targu Mures.  Mentionez inimoase pentru ca , desi specialiste cu multa experienta , pioniere la randul lor in materie de lucru cu copiii dislexici si formare de alti specialisti , ne-au aratat ca dincolo de orice teorie stiintifica (explicata si argumentata extraordinar si cu acest prilej de dl Philippe Roux ) , de orice solutii de investigare si remediere, sarcina noastra ca parinti este sa acordam copiilor nostri mai ales incredere si multa dragoste .
Si pentru ca intalnirile s-au incheiat intr-o atmosfera din ce in ce mai legata de emotii, in ultima zi au venit parinti care si-au expus problemele punctuale : situatia unui copil dislexic care , dupa ani de munca, urmand un liceu cu profil real ,pe care  a reusit sa-l termine ,  se afla in fata bacalaureatului si nu beneficiaza de conditii adptate nevoilor lui ( timp prelungit, instrumente auxialiare etc , care i-ar fi absolut necesare ) ; situatia altor copii care au fost diagnosticati cu ADHD in urma unor investigatii sumare  si urmeaza tratamente medicamentoase de ani de zile far acda performantele lor scolare ( cauza adresarii catre medic ) sa fie  imbunatatite, situatii mai atipice in care copii au gasit solutii personale pentru a face fata scolii care nu ia in seama modul lor specific de integrare a informatiilor si ii considera inapti etc
II multumesc si pe aceasta cale dlui profesor Philippe Roux, care a facut acest gest total dezinteresat pentru asociatia noastra si pe care sper sa-l mai putem avea in mijlocil nostru, poate in cadrul unor programe mai complexe de formare .
Legat de alte subiecte curente doresc sa punctez urmatoarele :
1-      Activitati cu copiii – Nora Mendelssohn a trimis tuturor familiilor cu copii invitatia de a participa la activitati intr-un spatiu pus la dispozitie de parohia Sf Ioan Botezatorul Pantelimon , va rog sa o contactati pentru detalii ; de asemenea va rog sa va adresati Norei, Alexandrei Lupascu si Dianei pentru organizarea de alte activitati in cadrul librariei Pavesiana ( prima ar fi dupa deschiderea oficiala din 12 dec legata de bradul de Craciun , podoabe etc )
2-      FONPC – avem nevoie de doua recomandari din partea unor ONG uri si una din partea unei entitati oficiale de stat pentrua  aputea face cererea de adereare la FONPC . Oricum distinsele doamne de la FONPC ne-au adoptat deja si in acest sens am participat la cateva activitati . Cea mai recenta si despre care doresc sa va dau mai multe detalii se refera la intalnirea cu dna Francoise Crete, logoped, profesor la Universitatea din Montreal .  Detalii asupra celor aflate in doc atasat separat .
3-      Discutia  cu dna Crete  a avut loc la sediu asociatiei Sf Dumitru, membra FONPC si am stabilit ca vom tine legatura cu dna psiholog care lucreaz cu cativa copii dislexici din cei care vin in centrul lor de zi. Dna Ganot a propus sa exploram si posbilitatea unor parteneriate cu alte organizatii neguveranmentale in domeniul protectiei copiilor pentru a avea in vedere si categoria de copii cu tulburarui de invatare din spectrum dislexiie lipsiti de mijloace materiale pentru evaluare corecta si recuperare . Cred ca dna dr Iulia Ghita Vasilescu, recent intrata in asociatia noastra ar putea sa ne fie de mare ajutor in stabilirea unor asemenea legaturi, daca timpul ii permite . Putem de asemenea sa le rugam si pe  Alexandra si Claudia sa o sustina .
4-      La libraria Pavesiana vom lasa un pachet model  de carti si manuale pentru a fi vizionate de catre parinti , urmand ca pentru o eventuala comanda sa se adreseze direct Asociatiei Romane pentru Copii Dislexici , Presedinte  dna Bartok Eva – adresa Piata Trandafirilor nr 5 Targu Mures 540049 emailAceastă adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. ; www.copiidislexici.ro
5-      In privinta site-ului ABCD asteptam ca familia Mihalcea sa aiba timp sa pregatesca un concept. In principiu am cazut de acord sa fie doua sectiuni mari , una adresata publicului larg , cu informatii de ordin general si alta adresata specialistilor , unde sa putem introduce materiale cu caracter stiintific. Contam si pe sprijinul Marianei Stan in realizarea si intretinerea site-ului.
6-      Filmul realizat de buna noastra prietena , dra Sorana Stanescu de la TVR si la  care au participat si cativa dintre copii asociatiei  noastre s-a bucurat de interes deosebit la Conferinta Eurochild din Bucuresti. Ii multumim.
7-      Propunerea legislativa  ( L 379 la Senat )pentru completarea legii invatamantului cu preveri expres legate de dislexie  asteapta inca avizul comsiei de invatamant , dupa ce  a fost avizata favorabil de alte trei comisii. Prioritatile politice au facut ca inca sa nu ajunga in plen, dar suntem optimisti. Informatii gasiti pe site-ul senatului, la urmarirea porecsului legislativ, danc cautare pe L379 din anul 2014 . Atasez un doc cu stadiul lucrarii .
8-      Atasez de asemenea cateva documente trimise de catre dl Roux care ar putea sa va intereseze, precum si transcrierea unui interviu acordat postului de radio romania Cultural de catre dna Laura Tedde, psihomotrician italian si profesor la scoala Aldo Moro, in legatura cu specialitatea  domniei sale. Cum aceasta specialitate , de neuropsihomotrician , este prcatic inexistenta in Romania,  pana cand oficial va exista ( speram ) poate ca nu ar fi lipsit de interes sa cautam programe de formare care sa adauge si acest tip de specialist in cadrul echipei pluridisciplinare invocate la inceputul acestei scrisori .
Va multumesc pentru sprijin tuturor in numele parintilor si copiilor ABCD .