Editura Casa

Editura Casa - Logo

Pas cu pas: Cladire scunda cu turn in acuarela

cladiri-acuarela.jpgSaptamana trecuta, in colectia Micul atelier a aparut un nou volum, cartea Cladiri in acuarelă, de Balogh Istvan, un ghid excelent pentru cei tentati sa combine desenul si arhitectura cu acuarela. Pentru a va convinge de acest lucru, redam, in cele ce urmeaza, un tutorial pas cu pas, preluat din carte.

Cladire scunda cu turn

1. Schita micii cladiri, realizata cu creionul, reprezinta o fabrica de prelucrare a pestelui, in turnul careia se afuma si se usuca pestele. Schita a fost realizata in Finlanda.


2. Pe baza schitei am construit un desen de perspectiva. Linia de orizont aflata in partea inferioara a desenului pune in evidenta conturul cladirii si reduce dimensiunea prim-planului, care in aceasta compozitie are importanta mai redusa. Sub elementul de legatura dintre cladire si turn apare fundalul. Liniile paralele se intalnesc intr-un punct pe linia de orizont. Liniile nervurilor tiglelor se intalnesc si ele intr-un punct, deasupra punctului de fuga inferior. 
Am reprezentat si liniile de divizare ale pavajului din prim-plan, ca si crengile si frunzisul arborelui care patrunde in peisaj in coltul din dreapta sus. Am lucrat cu creion de grosime 2B. La trasarea liniilor nu am apasat creionul, pentru a le putea corecta, daca este nevoie.schita1-cladiri.jpg

3. Am aplicat fundalul, care leaga cele doua elemente ale cladirii, cu o culoare obtinuta din amestecarea albastrului de Paris si a albastrului ultramarin. Avem grija sa nu intram in contururi. Pata de culoare albastra trebuie realizata astfel incat sa aiba un contur estetic. Am lasat liber si locul frunzisului arborelui.


schita2-cladiri.jpg

4. Cu ocru-rosiatic am colorat acoperisul cu tigle, iar pentru partea superioara a turnului acoperit cu lemn am ales culoarea maro-rosiatic.


5. Am aplicat zonele de umbra proprie si umbra aruncata, avand grija sa nu obtinem o nuanta prea inchisa pentru pata mare de umbra a pridvorului, deoarece umbra inchisa aplicata pe peretele alb creeaza senzatia de perete acoperit de funingine.


schita-cladiri.jpg

6. Am aplicat o nuanta deschisa pe suprafata acoperisului, pentru a sugera existenta tiglelor. Arborii din fundal i-am ilustrat cu pete de contur.


7. Am colorat obloanele ferestrelor cu culoarea galbena. La aplicarea culorii geamurilor, am avut grija sa nu folosim aceeasi culoare ca in cazul fundalului, pentru a nu crea senzatia ca geamul ferestrelor lipseste.


8. Pentru a imbogati aspectul acoperisului, am desenat cu creta neagra nervurile tiglelor. Tot cu creta am desenat trunchiul arborilor din fundal si figurile umane din departare, respectiv detaliile ramurilor arborelui din prim-plan.


schita3-cladiri.jpg

Din colectia Micul atelier va mai recomadam cartile Perspectiva, Tehnici de realizare a portretului, Peisaje in acuarela sau Pasteluri cu flori, gradini si campuri.

Sarbatori fericite!

Cu ocazia sarbatorilor de iarna, echipa Editurii Casa va doreste tuturor sa aveti parte de sanatate, fericire, implinirea tuturor dorintelor, liniste in suflete si belsug pe mese!

Citește mai departe:Sarbatori fericite!

Pictura pe fata si Caciuli tricotate

Surprizele se tin lant la Editura Casa! Dupa noile aparitii din seria Idei creativePictura pe fata siCaciuli tricotate, anuntam o saptamana cu super reduceri. Incepand de azi, pana pe 22 februarie, veti putea achizitiona, de pe site-ul nostru, carti la doar 5 sau 10 lei, la alegere dintre cele 50 de titluri selectionate din colectiile Idei creativeMesterul priceputGradina noastra si altele.


 

Citește mai departe: Pictura pe fata si Caciuli tricotate

Anul acesta impodobim bradul cu... reduceri!

Farmecul sarbatorilor de iarna nu consta doar in bucuria de a primi cadouri, ci si in satisfactia pe care o avem atunci cand ii surprindem pe cei dragi cu darurile noastre. Si, pentru ca voi, prietenii nostri, sunteti cei mai importanti pentru noi, de Craciun va oferim in dar promotia „Impodobeste bradul cu reduceri!”.

Ce trebuie sa faci? Intra pe site-ul Editurii Casa 
in perioada 12 – 21 decembrie si cauta globurile cu reduceri. Acestea s-au ascuns bine printre carti, insa asteapta cu nerabdare sa ajunga, sub forma de cadouri, sub bradul fiecaruia dintre voi. Cu fiecare glob gasit, valoarea produselor din cosul de cumparaturi va scadea cu 1%.

Citește mai departe: Anul acesta impodobim bradul cu... reduceri!